Dubbdäck

dubbdäckDubbdäck är en typ utav vinterdäck som är försedda med ett grövre mönsterdjup och dubbar. Dubbarna är små metallpiggar som sticker ut en bit från däcket. Dessa ger ett bättre grepp när det är blixthalka och andra typer utav vinterväglag.

Enligt studier minskar dubbdäck risken för dödsolyckor vid vinterväglag med 42 % jämfört med odubbade däck. Det bör därför vara en självklarhet att man ska använda dubbdäck under vintern. Vid användning utav dubbdäck måste fordonets alla däck vara dubbdäck.

Hitta billiga dubbdäck

köpa däck Hitta en däckbutik i närheten BESÖK

I Sverige är det tillåtet med dubbdäck mellan 1 oktober-15 april. Övrig tid är det förbjudet, förutom om det förekommer vinterväglag. Detta är för att dubbdäck sliter extra mycket på vägarna och skulle alla köra med dubbdäck året runt så skulle det kosta stora mängder att underhålla alla vägar.

I många länder är dubbdäck helt förbjudet till exempel i Tyskland och Polen. Upptäcks en bil med dubbdäck vid gränsen till någon utav dessa land få inte bilen föras in i landet. Upptäcks en bil med dubbdäck först när den är inne i landet så konfiskeras den direkt utav polisen. Enda sättet att få tillbaka bilen är då att nya dubbfria däck monteras och en stor bötessumma betalats.
Lokalt i Sverige förekommer även dubbdäcksförbud på vissa platser. Den första vägen att få dubbdäcksförbud blev Hornsgatan i Stockholm.