Friktionsdäck

friktionsdäckFriktionsdäck är vinterdäck utan dubbar. Dessa liknar sommardäck, men skiljer sig ifrån dessa på dess unika gummiblandning och mönster som är särskilt framtaget för vinterkörning. Friktionsdäck kan ses som ett komplement till dubbdäck eller som ett annat alternativ beroende på vilka förutsättningar som gäller och vad däcken ska klara av.

Det finns en hel del skillnader mellan dubbdäck och friktionsdäck. Friktionsdäck brukar ha bättre vägegenskaper på asfalt medan dubbdäck brukar vara bättre på isigt underlag. Det sägs även att ljudnivån för friktionsdäck är lägre än för dubbdäck.

Hitta billiga friktionsdäck

bythjul Bythjul är en av nordens största däck och fälg aktörer på Internet. BESÖK
köpa däck Hitta en däckbutik i närheten BESÖK

Friktionsdäck blandas ibland ihop med de så kallade året-runt däcken. Dessa året-runt däck är friktionsdäck som dock har sämre vintervägsegenskaper och bättre torrmarksegenskaper. Friktionsdäck är i regel anpassade för att användas på vintern och kan därför vara olämpliga att användas året runt då de i så fall slits onödigt mycket och köregenskaperna kan bli problematiska vid fel väglag. Dock får man ej förglömma att det är tillåtet att köra med friktionsdäck året runt, men att det inte är att rekommendera.