Vinterdäck

vinterdäckAtt använda vinterdäck under vintertid är en ren säkerhet för dig och dina medpassagerare. Vinterdäck få användas mellan 1 oktober – 30 april vid vinterväglag* medans det mellan 1 december-31 mars är lagkrav på att vinterdäck ska användas vid vinterväglag. Under den kallare delen utav året kan temperaturen och även väglaget skifta väldigt fort. Därför är det bra att sätta på vinterdäcken i god tid.

Hitta billiga vinterdäck

köpa däck Hitta en däckbutik i närheten BESÖK

Det finns olika slags vinterdäck och du kan läsa mer om dem under flikarna Dubbdäck och Friktionsdäck.

Regler för vinterdäck är att de måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter och får endast användas enligt dessa kombinationer om du ska köra med släp:

Bil med dubbade däck kräver dubbade däck på släp.
Bil med odubbade däck kan kombineras med odubbade eller dubbade däck på släp.

För att hålla koll på när dina däck håller på att bli dåliga kan man använda sig utav en femkrona som du stoppar ner i mönsterdjupet då avståndet mellan kanten och toppen på siffran är 3 millimeter. Ser du hela siffran fem på myntet betyder det att dina däck är utslitna och det är dags att byta ut dessa.

Tunga fordon omfattas inte av något lagkrav på vinterdäck, men innehar krav på ett mönsterdjup på minst 5 millimeter vid vinterväglag. Transportstyrelsen rekommenderar ändå att vinterdäck används även för tunga fordon.

Vinterdäck ska förvaras mörkt och helst svalt och luftigt. Det viktigaste är att de inte är utsatta för solljus.

*Vad anses som vinterväglag?
När en del av vägbana eller vägren är täckta av is, modd eller snö. Helt enkelt när det är risk för halka.