hjärta

Hur skulle du definiera du livskvalitet?

En vanlig definition på livskvalitet är att man innehar livslust och livsglädje. Men vad innebär då detta, egentligen? Innebörden av de orden är i princip lika individuella som ordet livskvalitet. En fråga att ställa sig själv är ”Vad ger mitt liv ett mervärde?”.

En början bör vara att man mår bra, att man är vid god hälsa. Det vill säga att man äter näringsrik och varierad kost, att man rör på sig regelbundet och att man sover bra. För att fördjupa sig på alla faktorer behöver man även se till individens ålder, miljö och personlighet.

Ju äldre vi blir, desto mindre rörliga blir vi. Även om vi är i god form, så är det naturligt att våra muskler blir allt tröttare med åldern och vår återhämtningstid blir längre. Däremot innebär det inte att vi är mindre hälsosamma eller har sämre livskvalitet i högre ålder. Tvärtom! Mentalt sett blir merparten av oss starkare ju äldre vi blir. Bland annat för att vi har samlat på oss mer kunskap och erfarenhet med åren.

Vår kropp är skapad för att genomgå olika rörelsemoment dagligen och det blir allt vanligare att man ser äldre människor som är aktiva med olika typer av träning. Vitaliteten är idag högre hos många äldre än vad det tidigare har varit. En stor del har idag mer kunskap om kost och träning. Folk blir allt mer intresserade av att ta hand om sin hälsa. 

Mer eller mindre är kärlek och sex en viktig faktor hos de flesta, och diskussion om detta blir allt mer öppen i samhället. Bland annat tack vare internets framfart. Man kan hitta flera chattrum och sajter som är mer frispråkiga, bland annat för att finna kåta äldre kvinnor. 

Behöver du finna mer livskvalitet?

Efter en lång period av isolation och distansering från olika människor och platser, behöver många idag en extra krydda i tillvaron. Exakt vilken krydda behöver du?

Tänk på vad som gör dig glad. Under vilka stunder mår du som bäst? Känner du stor avsaknad av dessa stunder? Många länder börjar allt mer öppna upp sina gränser och fler evenemang börjar ta form. Å andra sidan kan det vara så enkelt som att spendera en weekend eller en vecka med familj eller vänner. 

Eller är det rent av avsaknad av en partner att hitta på saker med. Kanske en partner att skapa minnen med. Har du funderat på att testa på sexdejting eller annan typ av dejting? Vem vet, det kanske kan ge dig lite av den där extra kryddan. 

Måhända att du tillhör dem som redan har god livskvalitet i ditt liv. Då är det bara att njuta av varje sekund.