Vinterdäck mönsterdjup

Vilket mönsterdjup som gäller för vinterdäck brukar vara en vanlig fråga när vintern börjar nalkas. Alla vinterdäck för personbil och lätt lastbil måste ha minst 3 mm mönsterdjup och för Tunga fordon gäller ett mönsterdjup på minst 5 mm. Anledningen till att det finns krav på mönsterdjup är att däckens egenskaper försämras avsevärt vid mindre mönsterdjup när det är fuktigt eller halt väglag. Det är alltså för trafiksäkerhetens skull som dessa regler finns.

Kontrollera mönsterdjupet

Det finns två sätt att kontrollera mönsterdjupet. Antingen besöker man en däckverkstad, så kan de hjälpa dig att kolla och naturligtvis även byta däck om behovet finns eller så kontrollerar man mönsterdjupet själv.

Det är inte svårt att kontrollera mönsterdjupet på egen hand. Följ dessa steg bara så blir det en korrekt kontroll.

Första steget – Förberedelser

Parkera bilen på jämnt och plant underlag och lägg i handbroms och eventuell växel eller parkeringsläge (för automatväxlade bilar). Vrid sedan ratten 45 grader åt vänster eller höger så du kan se framdäcken du vill kontrollera. Bakdäcken kan vara något svårare att komma åt att se men det brukar gå bra.

Andra steget – Kontrollera

Nu när du har uppsikt över däcken är det dags att börja kontrollera. Använd en mönsterdjupsmätare alternativt en femkrona och glöm inte att mönsterdjupet alltså måste vara minst 3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck för personbilar och lätta lastbilar.

Böter otillåtet mönsterdjup

Har man inte tillräckligt mönsterdjup kan man få böter med 1200 kr.

3 tips om du vill hitta bra dubbdäck billigt

Säsongen för vinterdäck närmar sig med stormsteg och om du bestämt dig för dubbdäck i år så får du här tre tips på hur du kan anskaffa kvalitativa dubbdäck till lågt pris.

Bestäm dig för vilka dubbdäck

nokian hakkapeliitta 8

Nokian hakkapeliitta 8 är en testvinnare bland dubbdäck

Det är inte att rekommendera de absolut billigaste dubbdäcken på marknaden. Sikta istället in dig på kvalitativa däck. Det gynnar både plånbok och trafiksäkerhet. Ett tips är att sikta in in dig på däck från Nokian och särskilt Nokian Hakkapeliitta 8, dessa dubbdäck är testvinnare och en uppföljning på de populära Nokian Hakkapeliitta 7.

Ta reda på däckdimension

En fördel när du skall hitta dubbdäck är att ha koll på vilken däckdimension som passar din bil. Detta kan man läsa om i instruktionsboken eller helt enkelt kolla på dina gamla däck.

Beställ online

Det är billigast att beställa däck online. Dessutom så samarbetar nätbutikerna med däckverkstäder landet runt vilket innebär att de kan skicka däcken till närmaste däckverkstad som gör däckbytet om du inte vill göra det själv.

När är det dags att byta till vinterdäck?

Såhär mitt i sommaren så är väl kanske vinterdäck det sista man tänker på. Men det är ändå bra att ha koll på vilka datum som gäller för vinterdäck 2016 så att man slipper tråkiga böter för att man inte skiftat däck i tid.

Vinterdäck datum

vinterdäck datumFrån 1 December 2016 och till 31 Mars 2017 är det, enligt lag, krav på vinterdäck. Vidare så är det tillåtet med dubbdäck mellan 1 Oktober 2016 – 15 April 2016.

Vill du fördjupa dig ytterligare inom detta så kan vi tipsa om sajten www.vinterdäckdatum.se som går igenom det mesta inom detta område.

Undersökning visar att 11% av bilarna har livsfarliga bildäck

Enligt en undersökning som däcktillverkaren Michelin gjort så kör endast 89% av bilarna i Sverige nu med sommardäck.  11% av bilarna saknar alltså sommardäck och i absoluta tal innebär det  att hela 500 000 bilar runt om i landet kör med däck som inte är anpassade för årstiden och således utgör fara både för sig själva och sina medtrafikanter.

Många tror odubbade vinterdäck är året-runt-däck

Undersökningen visar att bakgrunden till att så många inte har sommardäck är att de tror att de dubbfria vinterdäcken fungerar som året-runt-däck. Det är förvisso inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck under sommaren, men det är direkt farligt, enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI,  eftersom de inte är anpassade för varma sommardagar och därmed tappar sina egenskaper. Det är också därför året-runt-däcken inte marknadsförs i Sverige. Det skiljer helt enkelt för mycket mellan vinter- och sommar här i Norden för att ett däck skall ha optimala egenskaper under båda årstiderna.

Du har väl bytt till sommardäck? Om inte så kan du hitta billiga sommardäck här.

Varför köpa bildäck på nätet?

köpa bildäckE-handeln rusar fram och numera kan man köpa nästan alla typer av konsumentprodukter på nätet. Bildäck är inget undantag och på europeiskt nivå är detta numer en miljardindustri. Så är det dags att köpa nya däck till bilen så är det läge att läsa vidare, vi skall nämligen förklara varför du kan tjäna på detta kontra att köpa däcken hos den lokala däckhandlaren.

Lägre pris

En däckbutik på nätet slipper betala hyra för en fysisk butik på en lättillgänglig plats. Detta gör att priserna på bildäcken i nätbutiken generellt sett blir betydligt billigare. Och låga priser vill man ju alltid ha – det kostar tillräckligt mycket ändå att äga bil.

Smidigt

En annan fördel med att köpa bildäck online är att det är smidigt. Man kan i lugn och ro, när man har lite tid över, surfa in hos en näthandlare och kolla priser och läsa om produkterna. Det kan även skilja något i pris mellan de olika nätbutikerna så man kan då enkelt kola de olika nätbutikernas priser. Det finns trots allt ett tio-tal olika nätbutiker i Sverige som säljer bildäck så tiden det att jämföra mellan dessa kan man få igen i sparade pengar genom att jämföra.

Tryggt att köpa bildäck online

En annan sak som inte så många tänker på kanske är att det faktiskt är ganska tryggt att köpa däcken hos en e-handlare. Det är enkelt att hitta recensioner och kundomdömen via Rejta eller Trustpilot och man behöver inte heller vara orolig över att köpa fel däck. Många nätbutiker erbjuder passningsgaranti genom en enkel sökfunktion där man anger registreringsnumret och sedan får förslag på de däck som passar.

Om du inte är så händig så samarbetar även nätbutikerna med däckverkstäder över hela landet, så då kan de skicka däcken till närmaste däckmontör och då gör de jobbet. Om du är händig så kan du naturligtvis även få bildäcken hemskickade för egen montering.